Sevgili öğrencilerimiz,
2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında bölümümüzde gerçekleştirilecek olan Tasarım Projesi/Bitirme Çalışması Konu başlıkları aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Konu başlıkları üst/genel başlık olarak verilmiştir.
1. Akıllı sistem tasarımı
1.1. Akıllı ulaşım (konum belirleme, konuma yönlendirme, en kısa yol optimizasyonu)
1.2. Akıllı mekan ( fabrika, ofis, ameliyathane, küvez, uzay istasyonu, karantina odaları…) tasarımı
1.3. Akıllı tarım (sera tasarımı, ürün toplama, sulama, ilaçlama…)
2. İleri sürüş teknikleri (model araç üzerinde güncel kullanılan uygulamaların geliştirilmesi)
3. Giyilebilir sistem tasarımı
4. Anten ölçümü için yansımasız oda tasarımı
5. İnsansız araç uygulamaları
6. BİDEB Projeleri
-Takımda yer alan bir öğrenci diğer takım arkadaşlarını da e-postanın iletileceği kişiler kısmına ekleyerek formu iletmelidir. Yani takım adına bir öğrenci bir form iletmelidir.
-BİDEB projesi kabul almış öğrenciler kayıt formunun yanı sıra BİDEB kabul/destek onay yazılarını da e-posta ile iletmelidirler.
-Takım belirtmeyen öğrencilerimiz Bitirme Çalışması Komisyonu tarafından takım içerisine dahil edileceklerdir.
-Konularınızı seçerken dönem içerisinde önereceğiniz YTÜ EHM Bölümü Tasarım Projesi Yönetim Planı Formu'nu detaylı incelemenizi öneririz. Bu form tasarım projesi konunuzu seçtikten sonra 7. haftada danışman hocanıza ileteceğiniz proje öneri formudur. Bu öneri formunda eksiklikler veya hatalar olursa danışmanınız sizden revizyon isteyebilir veya proje önerinizi reddedebilir. Aynı zamanda proje önerinizin uygulaması bitirme çalışması olacağı için önerinizin minimum kısıtlarını (tasarım özellikleri, alt ve üst limitler, zorlayıcı koşullar vs.) ve gerçekçi koşullarını (günümüzde kullanıldığı koşullar) da belirlemeniz gerekmektedir. Bu nedenle proje öneriniz büyük önem taşımaktadır.
-Proje önerileriniz; önceki derslerde edinilen bilgi ve becerilerin kullanıldığı, Karmaşık bir Sistem, Süreç, Cihaz veya Ürün olmalıdır. Burada "karmaşık sistem" tanımı; çok bileşenli ve çeşitli alt sistemleri içeren ve/veya birden fazla disiplini ilgilendiren, analizi ve tasarımı karmaşık bir problem olan sistem, süreç, cihaz veya ürün anlamındadır.
- Karmaşık Problem: Çözümü için derinlemesine mühendislik bilgisi, soyut düşünme, temel mühendislik ilkelerinin ve ilgili mühendislik disiplininin önde gelen konularında araştırmaya dayalı bilginin yaratıcı biçimde kullanımı, yeni bir model veya yöntem geliştirme gibi ögelerden bazılarını veya tümünü gerektiren, farklı gereksinimleri olan çeşitli paydaşları ilgilendiren, çeşitli bağlamlarda önemli sonuçları olabilecek geniş kapsamlı problem.
- Projeniz, Mühendislik standartlarını ve gerçekçi koşulları/kısıtları içeren bir ana tasarım olmalıdır.
- Tümüyle literatür araştırması ve/veya sadece analiz içeren çalışmalar veya kuramsal/uygulamalı bir derste yapılan kısmi tasarım uygulamaları ve/veya mühendislik standartları ve gerçekçi koşulları/kısıtları yeterince içermeyen tasarım çalışmaları kabul edilmemektedir.
Başarılar dileriz.
EHM Bitirme Çalışması Komisyonu