Sevgili öğrencilerimiz,
2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında bölümümüzde gerçekleştirilecek olan Tasarım Projesi ve Bitirme Çalışması konu başlıkları aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Konu başlıkları genel başlıklar halinde verilmektedir.
- 1. Güvenli Sürüş İçin Sürücü Destek Sistemi
- 2. Otonom Elektrikli Araç Tasarımı ve Prototipinin Gerçekleştirilmesi
- 3. İnsan Kolunun Hareketlerini Yüzeysel EMG (Elektromiyografi) Sensörü ve MEMS ile Simüle Edilmesi
- 4. Akıllı Bileklik Tasarımı
- 5. Gezgin Robot Tasarımı
-
6. Akıllı Sistem Tasarımı
- 6.1.Akıllı Ulaşım (Konum Belirleme, Konuma Yönlendirme, En Kısa Yol Optimizasyonu)
- 6.2.Akıllı Mekan (Fabrika, Ofis, Ameliyathane, Kuvöz, Uzay İstasyonu, Karantina Odaları vb.) Tasarımı
- 6.3.Akıllı Tarım (Sera Tasarımı, Ürün Toplama, Sulama, İlaçlama vb.)
- 7. İleri Sürüş Teknikleri (Model Araç Üzerinde Güncel Kullanılan Uygulamaların Geliştirilmesi)
- 8. Giyilebilir Sistem Tasarımı
- 9. Anten Ölçümü İçin Yansımasız Oda Tasarımı
- 10. İnsansız Araç Uygulamaları
- 11. Akıllı Elektronik Savunma Sistemleri Tasarımı
- 12. BAP Koordinatörlüğü Tarafından Desteklenen Kurum İçi Projeler, BİDEB Projeleri, TÜBİTAK Destekli Girişimcilik Projeleri, TUSAŞ Destekli LIFT-UP Projeleri ve Benzeri Kurum/Kuruluşlar Tarafından Desteklenen Proje Konuları
EHM4200-Tasarım Projesi veya EHM9000-Bitirme Çalışması derslerini alan tüm öğrencilerimizin bölüm web sayfasında Eğitim-Tasarım Projesi/Bitirme Çalışması sekmesinde bulunan FR-1487 Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Tasarım Projesi ve Bitirme Çalışması Kayıt Formu’nu ehmprojekomisyonu@yildiz.edu.tr ve ehmblm@yildiz.edu.tr adreslerine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir.
Önemli Hususlar
- 1. Öğrencilerimizin iki veya üçer kişilik takımlar oluşturarak yukarıda ana başlığı verilen konulardan birini seçmeleri ve FR-1487 numaralı formu doldurarak en geç 18.10.2021 saat 17.00’ye kadar yukarıda belirtilen e-posta adreslerine göndermeleri gerekmektedir.
- 2. FR-1487 numaralı formu doldururken öğrencilerin mutlaka @yildiz.edu.tr uzantılı kurumsal e-posta adreslerini yazması gerekmektedir.
- 3. Formu doldurduktan sonra mavi tükenmez kalem ile imzalanmalıdır. Kurşun kalem ile imzalanmış belgeler geçerli sayılmayacaktır.
- 4. Tüm gerekli bilgileri ve imzaları tamamladıktan sonra FR-1487 numaralı form PDF formatında gönderilmelidir.
- 5. Takımda yer alan bir öğrenci diğer takım arkadaşlarını da e-postanın iletileceği kişiler kısmına ekleyerek formu iletmelidir. Yani takım adına bir öğrenci bir form iletmelidir.
- 6. BAP Koordinatörlüğü Tarafından Desteklenen Kurum İçi Projeler, BİDEB Projeleri, TÜBİTAK Destekli Girişimcilik Projeleri, TUSAŞ Destekli LIFT-UP Projeleri ve Benzeri Kurum/Kuruluşlar Tarafından Desteklenen Proje Konuları kabul almış öğrenciler kayıt formunun yanı sıra proje kabul/destek onay yazılarını da e-posta ile iletmelidirler.
- 7. Yukarıdaki hususları yerine getirmeyen öğrencilerin konu veya takımları Bitirme Çalışması Komisyonu tarafından belirlenerek ilan edilecektir.
Öneriler
- * Öğrencilerin konularını seçerken dönem içerisinde önerecekleri FR-T2 YTÜ EHM Bölümü Tasarım Projesi Yönetim Planı Formu'nu detaylı incelemelerini öneririz. Bu form tasarım projesi konusunu seçtikten sonra 7. haftada danışmanlara iletilecek olan proje öneri formudur. Bu öneri formunda eksiklikler veya hatalar olursa danışmanların düzeltme istemesi veya proje önerisini reddetmesi mümkündür. Aynı zamanda proje önerisinin uygulaması bitirme çalışması olacağı için önerinin minimum kısıtlarını (tasarım özellikleri, alt ve üst limitler, zorlayıcı koşullar vs.) ve gerçekçi koşullarını (günümüzde kullanıldığı koşullar) da belirlemek gerekmektedir. Bu nedenle proje önerisi büyük önem taşımaktadır.
- * Proje önerileri; öğrencinin derslerde edindiği bilgi ve becerilerinin kullanıldığı, Karmaşık bir Sistem, Süreç, Cihaz veya Ürün ortaya koyacak şekilde yapılmalıdır. Burada "karmaşık sistem" tanımı; çok bileşenli ve çeşitli alt sistemleri içeren ve/veya birden fazla disiplini ilgilendiren, analizi ve tasarımı karmaşık bir problem olan sistem, süreç, cihaz veya ürün anlamındadır. Karmaşık problem; çözümü için derinlemesine mühendislik bilgisi, soyut düşünme, temel mühendislik ilkelerinin ve ilgili mühendislik disiplininin önde gelen konularında araştırmaya dayalı bilginin yaratıcı biçimde kullanımı, yeni bir model veya yöntem geliştirme gibi ögelerden bazılarını veya tümünü gerektiren, farklı gereksinimleri olan çeşitli paydaşları ilgilendiren, çeşitli bağlamlarda önemli sonuçları olabilecek geniş kapsamlı problem anlamına gelmektedir.
- * Projeler, Mühendislik standartlarını ve gerçekçi koşulları/kısıtları içeren bir ana tasarıma sahip olmalıdır. Tümüyle literatür araştırması ve/veya sadece analiz içeren çalışmalar veya kuramsal/uygulamalı bir derste yapılan kısmi tasarım uygulamaları ve/veya mühendislik standartları ve gerçekçi koşulları/kısıtları yeterince içermeyen tasarım çalışmaları kabul edilmemektedir.
Başarılar dileriz.
EHM Bitirme Çalışması Komisyonu